Actueel

22 maart 2021

Na medicatieverstrekkingen nu ook huisartsgegevens in PGO: LSP+ zorgt voor primeur in OPEN

Eind 2019 beleefde LSP+ een belangrijke mijlpaal. Toenmalig VWS-minister Bruno Bruins was ‘live’ getuige van de eerste digitale gegevensuitwisseling tussen een zorgaanbieder en een patiënt in het kader van MedMij. De patiënt kon daardoor beschikken over zijn medicatiegegevens in zijn PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving). Onlangs vierde LSP+ een nieuw succes: het is nu ook gelukt om huisartsgegevens uit te wisselen met het PGO van een patiënt in samenwerking met vier leveranciers van HIS-software. Een zeer belangrijke stap voor het programma OPEN, dat huisartsen ondersteunt bij het digitaal beschikbaar stellen van medische gegevens aan patiënten.

“In 2018 zijn we gevraagd om de afsprakenstelsels van MedMij en Aorta te koppelen voor digitale gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders en hun patiënten”, vertelt projectleider Reinier Balt van VZVZ. “Daaruit is LSP+ ontstaan als DVZA (dienstverlener zorgaanbieder) binnen MedMij. We hebben ons in 2019 eerst gericht op het ontsluiten van gegevens over medicatieverstrekkingen naar PGO’s. Na dit succes zijn we ons in 2020 gaan richten op het ontsluiten van huisartsgegevens. Dat is nu ook gelukt: een zeer belangrijke tweede stap.”

Verdienste van hard werken
Deze mijlpaal is de verdienste van hard werken door een coalitie aan partijen: HIS-leveranciers OmniHis, ChipSoft, TransHIS en Promedico (ASP en VDF), LSP+ leverancier Itzos, LSP-leverancier DXC, ROER, Nictiz en VZVZ. “Na kwalificatie van LSP+ met deze HIS-systemen door Nictiz waren we klaar voor de uitwisseling”, vervolgt Reinier. “Daarmee hebben we geholpen om de doelstellingen voor OPEN te halen.” OPEN is een rijksprogramma dat huisartsen moet ondersteunen bij het digitaal beschikbaar stellen van gegevens voor hun patiënten - een wettelijke verplichting. Dat gaat niet alleen om hun medische gegevens, maar ook om de correspondentie met de huisarts.

Uitwisseling twee kanten op
Om de uitwisseling voor elkaar te krijgen, moesten bijna 1.400 huisartsen een aansluiting krijgen op het Landelijk Schakelpunt. Reinier: “Dat is een grote administratieve klus voor ons service- en informatiecentrum, samen met de HIS-leveranciers. Maar dat gaat de komende periode lukken!” Met het vieren van dit succes komt er nog geen eind aan de inspanningen van LSP+. “We gaan door met de verschillende VIPP-regelingen. Ook hier werken we weer samen met verschillende leveranciers en zorgaanbieders. Er moeten meer gegevens digitaal beschikbaar worden gesteld aan patiënten, vanuit zowel de huisarts als bijvoorbeeld de GGZ of medisch specialistische centra. En ook andersom: de patiënt moet vanuit zijn PGO zelf gegevens beschikbaar kunnen stellen aan zijn arts, zoals zelfmetingen. Straks werkt de uitwisseling twee kanten op. En daar wordt de zorg alleen maar beter van”, besluit Reinier.