Aansluiten

Aansluitstappen

Om aan te sluiten op het Landelijk Schakelpunt moet u een aantal stappen doorlopen.

Stap 0: U kiest de juiste UZI-abonneeregistratie

De keuzes die u maakt bij uw registratie als UZI-abonnee kunnen impact hebben op toekomstige situaties. Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuzes. Gebruik hiervoor de 'keuzehulp UZI-abonnee registratie'.

Let Op! Lees dit document zorgvuldig voordat u een UZI-abonneeregistratie gaat doen. De inhoud van dit document is heel belangrijk voor de aansluiting op het LSP. Een verkeerde abonneeregistratie heeft grote gevolgen voor de rest van het proces, zoals vertraging of bijkomende kosten.

 

Stap 1: U heeft een Goed Beheerd Zorgsysteem (GBZ)

Uw zorginformatiesysteem moet voldoen aan verschillende technische en organisatorische eisen voor goede en veilige uitwisseling van medische gegevens. Een door u aangestelde GBZ-beheerder (in- of extern) verzorgt het technisch beheer van het GBZ. Deze beheerder zorgt er voor dat het systeem blijft voldoen aan de beschikbaarheidseisen (24/7) voor gegevensuitwisseling met andere GBZ'en via het Landelijk Schakelpunt. De GBZ-beheerder is bovendien contactpersoon bij verstoringen. Alle zorginformatiesystemen die geaccepteerd zijn voor AORTA-LSP vindt u in de lijst geaccepteerde XIS'en.

Staat uw GBZ in de lijst, ga dan door naar de volgende stap.

 

Stap 2: U heeft een Goed Beheerd Zorgnetwerk (GZN)

Een Goed Beheerd Zorgnetwerk verzorgt goede en veilige communicatie tussen het GBZ en het LSP. Alle GZN'en vindt u in de lijst geaccepteerde GZN'en.

Staat uw GZN in de lijst, ga dan door naar de volgende stap.

 

Stap 3: U schaft de juiste UZI-middelen aan

 • Een UZI-servercertificaat: dit certificaat bevestigt de elektronische identiteit van het systeem als de zorgaanbieder inlogt bij het LSP.
 • Een UZI-zorgverlenerpas: deze pas bevestigt in combinatie met de bijbehorende pincode de identiteit van de zorgverlener (authenticatie).
  De UZI-pas regelt ook de autorisatie van de zorgverlener; de gebruiksrechten op het LSP. In de pas ligt vast welke gegevenssoorten de zorgverlener wel en niet kan inzien.
Drie soorten UZI-passen

UZI-passen worden uitgegeven door het UZI-register. Er zijn drie soorten UZI-passen met verschillende rechten:

 • UZI-zorgverlenerpas: kan zelfstandig inloggen bij het LSP.
 • UZI-medewerkerpas op naam: kan alleen onder mandaat van een zorgverlener inloggen bij het LSP.
 • UZI-medewerkerpas niet op naam: kan niet inloggen bij het LSP.

Tip: Gebruik de 'keuzehulp UZI-abonnee registratie' om er zeker van te zijn dat u zich op de juiste manier registreert bij het UZI-register.

Samenvattend, na deze stap:
 • Bent u UZI-abonnee,
 • Heeft u een GBZ,
 • Heeft u een GZN,
 • Heeft u UZI-middelen.

U bent klaar om aan te sluiten op het LSP. Vul bij stap 4 het formulier in.

 

Stap 4:  U vult het GBZ-aanvraagformulier in om aan te sluiten

Om aan te sluiten op het LSP vult u het GBZ-aanvraagformulier in. Op dit formulier wordt onder andere gevraagd om gegevens van uw UZI-abonnement.

Komt u er zelf niet uit? Neem dan gerust contact met ons op. Eén van onze medewerkers doorloopt dan samen met u het aansluitproces.