Jeugdgezondheidszorg toepassingen

Dossieroverdracht, vaccinaties en hielprikscreening
Hielprik
Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg (DD JGZ)

De zorgtoepassing Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg (DD JGZ) ondersteunt de overdracht van de dossiers tussen de JGZ-organisaties wanneer kinderen onder het verzorgingsgebied van een andere JGZ-organisatie komen te vallen. Via het LSP worden de dossiers gestructureerd overgedragen en kan de nieuwe JGZ-organisatie na overdracht verder met de vastgelegde gegevens.

VACCINATIES EN HIELPRIKSCREENING

De zorgtoepassing Vaccinaties en hielprikscreening is de uitwisseling voor de rijksvaccinatieprogrammagegevens (RVP) en de neonatale hielprikscreeningsgegevens (NHS) tussen JGZ-organisaties en het RIVM. Een JGZ-organisatie voert de vaccinatie van een kind uit. Het RIVM zorgt voor het vaccinatieschema en controleert of de goede vaccinatie is uitgevoerd. Deze gegevens zijn voor kinderen vastgelegd in het informatiesysteem van RIVM, Praeventis. Uit het vaccinatieschema kan een vaccinatiestatus worden afgeleid met alle toegediende vaccinaties. De vaccinatiegegevens worden na de vaccinatie vastgelegd in het DD-JGZ en doorgegeven aan het RIVM.

JGZ-partijen hebben gezamenlijk gekozen voor de oplossing waarbij het Digitaal Dossier Jeugdgezondheid en de centrale applicatie van RIVM (Praeventis) gegevens uitwisselen door middel van berichtenverkeer. Zo verloopt de uitwisseling kwalitatief beter en efficiënter wat de kwaliteit van zorg ten goede komt.

Samenwerkende partijen

RIVM

Het RIVM zorgt voor het vaccinatieschema en controleert of de goede vaccinatie is uitgevoerd. Deze gegevens zijn voor kinderen vastgelegd in het informatiesysteem van RIVM, Praeventis. Uit het vaccinatieschema kan een vaccinatiestatus worden afgeleid met alle toegediende vaccinaties. De vaccinatiegegevens worden na de vaccinatie vastgelegd in het DD-JGZ en doorgegeven aan het RIVM.

Samenwerkende partij

Voor wie is dit beschikbaar?

Jeugdgezondheidszorg
ICT-leveranciers

Op zoek naar technische informatie?

VZVZ faciliteert de digitale dossieroverdracht tussen organisaties in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) en de uitwisseling van vaccinatiegegevens. Ook faciliteert VZVZ de hielprikopdracht met het RIVM. Met de digitaliseringsplicht voor JGZ-organisaties is digitale dossieroverdracht noodzaak geworden. De digitale uitwisseling tussen JGZ en RIVM zorgt ervoor dat de ketenpartners op het juiste moment over de juiste gegevens beschikken. De documentatie beschrijft voor de softwareleveranciers hoe zij hun informatiesystemen geschikt kunnen maken voor deze digitale uitwisseling via het Landelijk Schakelpunt.

Naar documentatie
Schakelkast netwerk

Ondersteuning

Heeft u vragen over de zorgtoepassingen voor de Jeugdgezondheidszorg? Neem dan contact op met onze Productmanager Jeugd en Patiënt.

Jacobine Wieggers

Jacobine Wieggers

Productmanager Jeugd en Patiënt