Actueel

05 oktober 2022

Toestemmingscampagne kwetsbare patiënten van start!

Succesvolle regionale pilot nu landelijk beschikbaar
Toestemming voor het delen van medische gegevens is bij kwetsbare patiënten extra belangrijk. Er is namelijk een verhoogde kans dat zij een keer bij een acute zorgpost en/of dienstapotheek terechtkomen. In samenwerking met de KNMP start VZVZ daarom een campagne voor apotheken om aan de slag te gaan met het organiseren van toestemmingen bij deze groep. Kijk op onze speciale campagnepagina (zie hieronder) voor diverse materialen en tips die u kunt inzetten.

Succesvolle pilot aan basis campagne

Hoge toestemmingspercentages ogen soms mooi, maar een nadere blik op de cijfers leert dat deze soms een vertekend beeld geven. Zo stuwen de toestemmingen van passanten het totaalpercentage omhoog terwijl kwetsbaren om diverse redenen laag kunnen scoren. In 2021 heeft een groep apotheken in samenwerking met ZorgNetOost en VZVZ een pilot gedaan om juist de toestemming bij de kwetsbare patiënten te verhogen. En met succes! Het aantal toestemmingen is in die tijd flink toegenomen. De huisartsenpost in die buurt merkte duidelijk een verschil bij het opvragen van de medische gegevens.

 

Informatiepakket om u op weg te helpen

In samenwerking met apothekers, dienstapotheek en huisartsenpost zijn er diverse materialen ontwikkeld die we aan alle apotheken beschikbaar stellen. Op deze manier willen we het zo makkelijk mogelijk maken om met de campagne aan de slag te gaan. Zo zijn er informatiekaarten beschikbaar om selecties in het apotheekinformatiesysteem te maken, is er patiëntcommunicatie ontwikkeld en hebben we tips voor u klaarstaan. Neem een kijkje op onze kwetsbare patienten-pagina die volledig in het teken staat van deze belangrijke doelgroep.
Mist u iets? Dan horen wij dat graag! Stuur een mail naar sectorlead farmacie Monique Bomers (monique.bomers@vzvz.nl).

 

Het belang van toestemming voor de Huisartsenpost

Op het moment dat een patiënt bij een huisartsenpost komt, kunnen er direct medische gegevens opgevraagd worden. Dit scheelt kostbare tijd, maar er is wel toestemming nodig. Paulien van der Hoeven vertelt in dit filmpje waarom toestemming zo belangrijk is voor een triagist op de huisartsenpost.

Toestemming is echt belangrijk

Het is belangrijk dat we met elkaar zorgen voor kwaliteit in de keten. Hierbij is toestemming van de burger / patiënt belangrijk. Kwetsbare patiënten, maar ook voor vitale mensen en patiënten met beperkt of sporadisch medicijngebruik. Want ook dan is toestemming relevant. Kijk op onze toestemmingenpagina voor informatie over toestemmingen in algemene zin.

Heeft u vragen of kunt u hulp gebruiken van een van onze adviseurs? Neem gerust contact op met de adviseur uit uw regio.

Ondersteuning nodig?

Heeft u nog vragen over toestemmingen, moeite met het bereiken van bepaalde doelgroepen of wilt u gewoon eens overleggen over uw aanpak om toestemmingen te regelen? Neem gerust contact op!