Actueel

14 juni 2022

Proof of Concept MedMij: met ZORG-AB betere vindbaarheid zorgaanbieders in PGO

Steeds meer zorgaanbieders zijn aangesloten bij MedMij. Het is dus belangrijk dat ze goed vindbaar blijven voor de PGO-gebruiker. PROVES leverde aan MedMij de eindrapportage van de Proof of Concept (PoC) Gebruiksvriendelijk(er) zoeken naar zorgaanbieders op. Hieruit blijkt dat door de toepassing van ZORG-AB de vindbaarheid van zorgaanbieders in een PGO wordt vergroot.

ZORG-AB faciliteert in het hele zorgstelsel de digitale vindbaarheid van zorgaanbieders. Dankzij een koppelvlak met ZORG-AB kan een PGO-gebruiker de gegevens van een zorgaanbieder opvragen. De gebruiker kan op meerd kenmerken van de zorgaanbieder zoeken dan alleen de MedMij zorgaanbiedernaam.

ZORG-AB faciliteert in het hele zorgstelsel de digitale vindbaarheid van zorgaanbieders. Dankzij een koppelvlak met ZORG-AB kan een PGO-gebruiker de gegevens van een zorgaanbieder opvragen. De gebruiker kan op meerd kenmerken van de zorgaanbieder zoeken dan alleen de MedMij zorgaanbiedernaam.

Voordelen

Het voordeel van ZORG-AB is dat de voorziening al operationeel is. PGO’s die aangesloten zijn bij MedMij kunnen ZORG-AB inzetten. Uit de PoC blijkt dat DVP-leveranciers ZORG-AB nog niet optimaal benutten om gebruiksvriendelijk(er) te zoeken naar een zorgaanbieder. Eind 2021 is de PoC ZORG-AB gestart met het doel om een aantal richtlijnen op te stellen voor de implementatie van het koppelvlak met ZORG-AB.

Aanpak

De PoC is uitgevoerd in samenwerking met een UX-expert, DVP-leveranciers (Digeketen, Drimpy, Quli, Vitaalbank/Arts en Zorg), MedMij en ZORG-AB. Tijdens de werksessies is besproken welke mogelijkheden het koppelvlak ZORG-AB biedt en hoe deze vertaald kunnen worden naar functionaliteiten in de zoekfunctie van een PGO. De wenselijke functionaliteiten zijn uitgewerkt in mock-ups en besproken met PGO-gebruikers tijdens een functionele beproeving. De feedback van PGO-gebruikers, de input uit de werksessies en de inzichten vanuit UX-perspectief zijn vertaald naar vijf richtlijnen voor het implementeren van ZORG-AB in een PGO:

  • Richtlijn 1: zoeken via postcode
  • Richtlijn 2: zoeken via eigen locatie
  • Richtlijn 3: zoeken op naam
  • Richtlijn 4: slim zoeken
  • Richtlijn 5: geen resultaat gevonden

 

Bevindingen en conclusie

Met de vijf richtlijnen kunnen DVP-leveranciers de zoekfunctionaliteit binnen een PGO gebruiksvriendelijker maken. Voor PGO-gebruikers zijn wenselijke functionaliteiten aangekaart: zoeken op plaatsnaam, een filteroptie, categorisering van type zorgaanbieder, zoeken op meer dan de naam van een zorginstelling en een straalfunctie*. Daarnaast is het belangrijk dat een PGO aan de gebruiker feedback geeft op (niet) gevonden resultaten na een zoekopdracht.

Koppelen met ZORG-AB

Leveranciers die interesse hebben in een koppeling met ZORG-AB vinden meer informatie in de eindrapportage en op de website van ZORG-AB. Leveranciers die reeds een koppeling hebben met ZORG-AB vinden meer informatie in de eindrapportage over wenselijke functionaliteiten, feedback van eindgebruikers en tips & tricks vanuit UX-perspectief.

* De straalfunctie is nog in ontwikkeling bij ZORG-AB. De functie geeft de afstand weer van de gevonden zorgaanbieder in het zoekresultaat in verhouding tot de opgegeven locatie bij de zoekopdracht (ingevuld adres of locatie van de gebruiker).