Actueel

06 mei 2019

Uit de praktijk: Ontbrekende toestemmingen en het belang van WID-controle

Bij inschrijving van een nieuwe patiënt is een zorgaanbieder verplicht de identiteit van de patiënt vast te stellen aan de hand van een Wettelijk Identificatie Document (WID): een paspoort, Nederlands rijbewijs, Nederlandse ID-kaart of Nederlands vreemdelingendocument. Deze WID-controle moet ook correct worden vastgelegd in het zorginformatiesysteem van de zorgaanbieder. Hoe? Raadpleeg de handleiding of help-functie van uw zorginformatiesysteem.

Niet beschikbare dossiers

Als de WID-controle niet goed wordt geregistreerd, kan het zijn dat een door de patiënt gegeven toestemming niet bij de verwijsindex van het Landelijk Schakelpunt (LSP) wordt aangemeld. Het dossier van de patiënt is dan niet beschikbaar voor bijvoorbeeld de huisartsenpost.

Dit bleek naar aanleiding van een vraag van een aangesloten huisarts het geval te zijn. De bewuste huisarts meende meer toestemmingen te hebben dan er bij het LSP bekend waren. In dit specifieke geval ging het om tweehonderd toestemmingen.

Tip voor controle

Mocht u willen controleren of alle toestemmingen van uw patiënten ook daadwerkelijk correct bij het LSP zijn aangemeld? Draai dan een query in uw informatiesysteem op ‘Wel opt-in - geen WID’. Dan krijgt u een overzicht van patiënten waar de WID-controle opnieuw uitgevoerd moet worden.

Raadpleeg de handleiding van uw zorginformatiesysteem of vraag informatie aan uw XIS-leverancier over het draaien van queries.

Meer informatie over WID & BSN leest u in de factsheet ‘Het BSN en het LSP’