Actueel

18 december 2019

Geslaagde LSP-bijeenkomst Medisch Specialistische Zorg

Afgelopen dinsdag 17 december 2019 organiseerde VZVZ alweer de 9e bijeenkomst LSP-gebruik en -beheer voor de Medisch Specialistische Zorg. Ruim 120 deelnemers, voornamelijk uit ziekenhuizen en zelfstandige klinieken, zijn geïnformeerd over een breed scala aan onderwerpen.

Het ochtendprogramma was zoals gebruikelijk gericht op het (technisch) beheer van de LSP-koppeling. Koen Wessels (VZVZ) gaf een toelichting op de belangrijkste wijzigingen die op het LSP actueel zijn.

Vervolgens was er een gezamenlijk presentatie over het beheer van de Vooraankondiging medicatievoorschriften vanuit de gehele GBZ-keten: Paul de Wolf (ziekenhuisapotheker HagaZiekenhuis) vertelde hoe hij het beheer binnen het HagaZiekenhuis succesvol heeft opgezet met behulp van een zelfgebouwde monitor, waarmee functioneel beheer in de gaten houdt of de verstuurde recepten goed aankomen in de apotheek. En op welke manier zij actie ondernemen als dat niet het geval is. Zodat zoveel mogelijk wordt voorkomen dat de patiënt in de apotheek staat zonder dat het digitale recept daar is.

Hierna was Natasja Lamers, GBZ-servicemanager bij CompuGroup Medical (CGM), aan de beurt om te vertellen wat er aan de ontvangende kant kan gebeuren waarneer de berichten niet kunnen worden verwerkt in de apotheek en hoe het ziekenhuis in de antwoordberichten kan zien wat er fout is gegaan. Belangrijke boodschap van Natasja: samenwerken in de keten is heel belangrijk, aarzel niet om contact op te nemen indien nodig.

Koen Wessels (VZVZ) gaf tot slot een toelichting op het LSP gedeelte in de keten. Hoe goed te zien is dat de norm voor het succesvol verzenden van voorschriften nog niet wordt gehaald. Aandacht van GBZ-beheerders aan de kant van de verzendende partijen is noodzakelijk om in samenwerking te zorgen dat dit in 2020 wel gehaald wordt.

Marcel Settels (VZVZ) sloot de ochtendsessie af met een presentatie over een nieuwe manier van werken met het LSP. Het systeem op gunstige tijden voor het zorgproces het LSP laten bevragen, zodat de juiste informatie op het juiste moment op de juiste plaats aanwezig is.

In de middag stonden de nieuwe ontwikkelingen op het programma.Te beginnen met een presentatie van Rolf Ehrencron (VZVZ) over de nieuwe ontwikkelingen waar VZVZ bij betrokken is. Insteek van VZVZ is om aan te sluiten bij de landelijke prioriteiten. Vanuit het totaaloverzicht van nieuwe ontwikkelingen gaf Rolf een nadere toelichting op het programma Twiin, Acute zorg en eLab.

Vervolgens was de beurt aan Michael van Grol (Projectleider bij HagaZiekenhuis) en Tosca Noorlander (VZVZ). Het HagaZiekenhuis doet mee aan de pilot met de online toestemmingenvoorziening Mitz om de verschillende toestemmingen voor bijvoorbeeld LSP, XDS en Zorgplatform op een eenduidige manier te kunnen regelen.Als laatste onderwerp voor de pauze heeft Maarten Fischer van de NVZ een toelichting gegeven op het volgende VIPP-programma dat voor de instellingen in de medisch specialistische zorg is opgezet en welke lessen zijn geleerd uit de 1e VIPP-regelingen.

 

Tijdens het laatste deel van de middag gaf Paul van den Boog (internist-nefroloog bij jet LUMC) een toelichting op de manier waarop in het LUMC bij de medicatieverificatie gebruik wordt gemaakt van een monitor waarin alle bekende informatie vanuit het EPD, het LSP en vanuit de patiënt wordt gecombineerd zodat de verificatie veel eenvoudiger en sneller kan plaatsvinden. Alvast een voorproefje hoe het straks met de nieuwe medicatiestandaard 9.0 in de praktijk kan gaan werken!

Marja Verwoerd (programmamanager bij Nictiz) sloot de dag af met een update over het programma Medicatieveiligheid. Ze vertelde dat alle sectoren inmiddels een implementatieplan hebben opgeleverd aan de hand waarvan we het volgende jaar daadwerkelijk kunnen gaan starten met de implementatie van dit omvangrijke programma wat naar verwachting 3-5 jaar zal gaan duren.

We kijken terug op een geslaagde dag van contact met en tussen onze leden.

Sfeerimpressie van de dag

Meer informatie?
Wilt u meer informatie of heeft u vragen over deze bijeenkomst? Neem dan contact op met Irma Jongeneel, adviseur Medisch Specialistische Zorg, jongeneel@vzvz.nl of 06 4377 5739.

Save the date!
Op woensdag 27 mei zal de volgende dag voor de Medisch Specialistische Zorg worden georganiseerd, reserveert u deze datum alvast in uw agenda. Heeft u onderwerpen en/of sprekers die u graag op de agenda zou terugzien op 27 mei, laat het ons weten door een e–mail te sturen naar Irma Jongeneel (jongeneel@vzvz.nl).