Actueel

30 september 2022

Eerste ziekenhuizen en klinieken wisselen succesvol gegevens uit met PGO

Deze week bereikte VZVZ in samenwerking met een aantal ziekenhuizen en Epic een nieuwe mijlpaal. In de praktijk werden voor deze ziekenhuizen succesvol de gegevensdiensten BgZ en PDF-a vanuit LSP+ ontsloten naar PGO’s met het MedMij-label. Hierdoor is het mogelijk voor medisch-specialistische instellingen om met gebruik van het Landelijk Schakelpunt (LSP) aan de eisen van module 1 en 2 uit de VIPP 5-regeling te voldoen.

“Nadat we eerder al tientallen klinieken hebben aangesloten, sluiten we dit jaar ook tien ziekenhuizen aan die via LSP+ medische gegevens ontsluiten naar de PGO (Persoonlijke GezondheidsOmgeving) van patiënten. VIPP 5 schrijft PGO’s met een MedMij-label voor, zodat aan de benodigde veiligheidseisen voor gegevensuitwisseling wordt voldaan”, legt Reinier Balt, projectleider bij VZVZ, uit. De EPD-systemen van de ziekenhuizen en klinieken die van LSP+ gebruikmaken, worden geleverd door Timeff, Diasoft, CNS Connect en Epic. Binnenkort volgt ook IT Maxima.

Meer regie voor patiënten St. Antonius Ziekenhuis

Van de vijf ziekenhuizen die inmiddels in productie zijn, beet het St. Antonius Ziekenhuis deze week het spits af en wisselde als eerste succesvol de BgZ en PDF-a uit.

Twan Klijn, programmamanager VIPP 5 bij het St. Antonius Ziekenhuis, geeft aan wat dit voor de patiënten betekent:

“Het is een belangrijke volgende stap die voor onze patiënten zal bijdragen aan meer regie over de eigen gezondheidssituatie, inzicht in de gezondheidsinformatie en betrokkenheid bij de zorgbehandeling.”

Verdere ondersteuning VIPP 5

“Met LSP+ hebben we de benodigde ondersteuning voor module 1 en 2 bijna volledig gerealiseerd. We zijn druk bezig om ook ondersteuning te bieden voor module 3 waarbij de BgZ onderling tussen instellingen uitgewisseld kan worden via het LSP”, aldus Reinier.

VZVZ biedt met het LSP ondersteuning aan OPEN, VIPP5, VIPP-GGZ en VG-VIPP. Er worden zo’n 10.000 berichten per maand verzonden via LSP+ en er zijn circa 1.500 zorgaanbieders via LSP+ aangesloten op MedMij. VZVZ werkt hierbij samen met 16 leveranciers van bronsystemen.

Arts met patiënt in gesprek over PGO